draagvlak

Creëren van een draagvlak

Voor het invoeren van nieuw beleid is steun van sleutelfiguren en medewerkers een randvoorwaarde. Het management moet inzicht hebben in de gezondheidsproblemen en moet overtuigd raken van het nut van planten op de werkplek om de arbeidsomstandigheden te verbeteren. Geef daarom met behulp van sprekende voorbeelden, onderzoeksresultaten en informatiemateriaal het belang van planten op de werkplek aan. Betrek ook de personen die verantwoordelijk zijn voor het gezondheidsbeleid bij het plan om een groenbeleid op te zetten.

5 redenen voor groen in uw bedrijf

  • Moeheid, hoofdpijn, hoesten en geïrriteerde ogen verminderen met 30%.
  • Medewerkers zijn minder gestrest.
  • Beeldschermwerkers voelen zich prettiger en zijn productiever.
  • Planten verlagen blijvend het ziekteverzuim. In een Noors ziekenhuis daalde dit van 15% naar 5%. Dit is een verlaging van 60%.
  • Planten hebben een goede return on investement (zie rekenvoorbeeld).

Bedrijven hebben vaak een uitnodigende bos bloemen bij de receptie staan. Planten fleuren een ruimte niet alleen op voor klanten, zij maken het ook een prettige, uitnodigende en gezonde plaats om te werken. Als bedrijf kunt u van deze groene gezondheidseffecten profiteren door planten in huis te halen.

Op veel werkplekken is de ventilatie verre van optimaal en wordt nog gerookt. Daarbij komen uit tal van materialen en apparatuur schadelijke stoffen vrij zoals formaldehyde, tolueen, benzeen, oplosmiddelen, ozon en toner. Dit kan tot gezondheidsklachten leiden. Zelfs in kantoren met goede klimaatinstallaties is ruim 25% van de medewerkers niet tevreden over het heersende klimaat.

Naast het verbeteren van de ventilatie en het apart plaatsen van printers en kopieermachines kunnen planten helpen bij het verbeteren van de luchtkwaliteit op de werkplek. Ze ver- dampen water via de bladeren, absorberen warmte (en geluid) en zuiveren de lucht van stof en verontreinigingen. Planten houden zo het klimaat gezonder en stabiel, en verminderen sick building- en astma-achtige klachten.

Planten geven niet alleen binnen het gebouw enkele voordelen. Bladverliezende planten aan de zonzijde van het gebouw houden zomers de warmte tegen en brengen 's winters de warmte binnen. Dit kan 20% besparen op de verwarmingskosten binnen een bedrijf.

REKENVOORBEELD

Een investering in planten verdient u binnen een jaar terug. Bekijk het rekenvoorbeeld voor een bedrijf met 100 beeld- schermwerkers waarbij het ziekteverzuim met 1 % vermindert:

Eenmalige investering in 100 plantenbakken   € 15.000,-
     
Jaarlijkse lasten    
• Onderhoud/vervanging   € 3.500,-
• Afschrijving   € 2.500,-
    € 6.000,-
     
Jaarlijkse baten    
-1% ziekteverzuim =jaarsalaris   € 30.000,-
     
Opbrengst    
l e jaar   €  9.000,-
Daaropvolgende jaren   € 24.000,-